Hazmburk, král Českého středohoří

20. červen 2018

Hrad Hazmburk se tyčí na čedičovém kopci Klapý, na samém okraji Českého středohoří. Díky jeho nádhernému umístnění v krajině ho vidíme už zdaleka, ať se blížíme z jakékoli světové strany.

Lidé tu sídlili už v mladší době kamenné. Hrad se jmenuje podle jeho pánů – od 14. století byl totiž sídlem rodu Zajíců – v němčině se zajíc řekne Der Hase, hrad tedy dostal jméno Hasenburg – Zaječí, nebo též Zajícův, hrad.

Z hradu se do dnešních dob dochovaly dvě věže, část kuchyně, kaple a sklepení.

Bílá, hranatá věž bývala obytnou, dnes je na jejím ochozu nádherná vyhlídka do kraje. Černá válcová věž stojí na dolním, východním konci hradu. Jméno věže pochází od stavebního materiálu – tmavého čediče. Vnitřní průměr věže je 4 metry, zdi jsou přes 2 metry silné, výška věže dosahuje 26 metrů.

Do věže, která dřív bývala hradním vězením, hladomornou, se vcházelo po dřevěné pavlači z blízké hradby.

Skupina občanů z obce Klapý v roce 1863 vybourala v přízemí Černé věže otvor v domnění, že uvnitř věže učiní nějaký významný objev. Byly nalezeny ale jen 3metry vysoká vrstva ptačího trusu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.