České Versailles najdete v Libochovicích

4. červenec 2018

Zahrada u zámku v Libochovicích existovala samozřejmě už na počátku 17. století. Teprve roku 1685 ji ale začal ve stylu francouzských Versailles budovat „krasozahradník“ Jan Tulipán.

Jako základ sloužily Tulipánovi plány skvělého italského architekta Antonia della Porty. Do zahrady vysadil i do té doby exotické rostliny – hyacinty, pomerančovníky, granátové stromky, dokonce tu pěstoval i fíky.

Později, v první polovině 19. století, na tuto část navázal anglický přírodní park s mnoha zajímavými exotickými stromy. Dodnes je celková plocha obou areálů úctyhodných 26 hektarů.

Dalším mužem, který se o libochovický park mimořádně zasloužil, byl generální inspektor zámeckých zahrad Josef Rublič. Ten tady na počátku 20. století založil nové květinové záhony, rosarium i alpinum, a staral se i o skleníky. Právě za něj byla ve zdejších sklenících největší sbírka begonií typu Rex.

V současnosti je francouzská zahrada i s přírodním parkem přístupná denně, v sezóně od 1. dubna do 30. září v době od 8 do 19 hodin, v druhé půlce roku pak od 8 do 17 hodin.

A pokud si chcete dopřát delší pobyt v Libochovicích, můžete celoročně využít zdejší zámeckou ubytovnu.

Spustit audio

Související