NEJ Ústeckého kraje: první zahradní město v rakousko-uherské monarchii

22. leden 2019

V Lounech, na kopci nad hlavním vlakovým nádražím, se nachází významný díl moderní české architektury – Kotěrova kolonie. Je to vůbec první zahradní město v bývalém Rakousku-Uhersku.

Kotěrova kolonie vznikla na počátku 20. století. V té době totiž probíhal velký hospodářský rozvoj města a kolonie měla pomoct zažehnat bytovou krizi.

Kolonii navrhnul a postavil významný český architekt Jan Kotěra. Podle jeho původního plánu z roku 1909 mělo vzniknout zahradní město, první svého druhu v celé monarchii, které by poskytlo moderní bydlení rodinám zaměstnanců dráhy.

Architekt Jan Kotěra se hlavně zaměřil na propojení výhod života ve městě a na venkově. Člověk měl být ve spojení s přírodou, v čistém prostředí plném zeleně a přitom nemusel daleko docházet do zaměstnání.

Stavět se začalo na počátku roku 1911, a už v létě stály první bloky obytných domů. Kolonie byla dokončena o dva roky později, v roce 1913.

Hlavními stavebními materiály, které byly v kolonii použity, jsou červené pálené cihly a režné zdivo. To vše bylo doplněno o lehké ornamentální zdobení.

Architekt Jan Kotěra kladl velký důraz na dostatek světla v hlavních obytných místnostech, a taky na praktičnost. Byty byly jednoduše členěny na vstupní halu, kuchyň, obývací pokoj, ložnici a toaletu.

V Kotěrově kolonii žijí lidé dodnes, a pokud se do ní chcete podívat, tak si v městském informačním středisku Louny můžete objednat prohlídku kolonie s průvodcem. K dispozici je zde také 3D mapa.

Spustit audio

Související