NEJ Ústeckého kraje: nejromantičtější restaurace, Karel May a inspirace pro Vinnetoua

28. prosinec 2018

Jedna z nejromantičtějších restaurací se nachází v Brné na Ústecku. Jde o hotel-pension Srdíčko, kde nějaký čas pobýval a tvořil i spisovatel Karel May.

Rozeklané skály v Průčelské rokli u Ústí nad Labem měly údajně Karla Maye inspirovat k některým scénám románu Vinnetou. Karel May si pro svůj pobyt vybral ústeckou Brnou, romantický pension Srdíčko a v roce 1897 zde napsal část svého románu Vánoce.

Hotel a restaurant Srdíčko byl jako hostinec postavený v roce 1728 Mathiasem Kleinem. Roku 1883 hostinec odkoupil Ernst Herzig a o pět let později v něm otevřel Herzigs Restauration. A právě po tomto majiteli překladem příjmení vznikl současný název penzionu Srdíčko.

A samotná obec Brná? Nejstarší dochovaná zmínka o obci pochází z roku 1057. Od středověku se ve vsi kromě běžných zemědělských produktů pěstovalo ovoce a vinná réva. Významněji se ovšem Brná začala rozvíjet až v 19. století, během něhož se stala rekreačním zázemím Ústí nad Labem.

A pokud se vrátíme zpět do současnosti, tak bohužel si teď dobrou večeři v pensionu Srdíčko neobjednáte. Restaurace a celý penzion jsou uzavřené a otevírají se zcela výjimečně jen na pár dní v roce.

Spustit audio

Související