NEJ Ústeckého kraje: První kamenné loutkové divadlo

21. prosinec 2018

První kamenné loutkové divadlo stojí v Lounech už bezmála 120 let. Patří tak mezi nejstarší loutková divadla u nás i v Evropě.

Povolení ke stavbě bylo vydáno 28. ledna 1920. Na jaře téhož roku se začalo konečně stavět. Kde ale přišla na svět myšlenka na první kamenné loutkové divadlo v Čechách, a snad i v Evropě?

Vše začalo už v roce 1903, kdy se několik nadšenců v čele s Janem Treglerem rozhodlo sehrát na sokolských slavnostech představení „Posvícení v Hudlicích“. Hra měla úspěch, a proto skupina začala sem tam vystupovat jako loutkářský odbor místního Sokola v malém sále lounské Sokolovny.

Prostory ale nebyly vždy k dispozici, proto se loutkáři museli často stěhovat s celým ansámblem kulis, loutek a všemožného náčiní. Hrálo se různě po hostincích v celém lounském okolí. Někde tady se zrodila ta myšlenka postavit vlastní loutkové divadlo.

V roce 1909 byl založen samostatný Spolek loutkářů v Lounech. Jenže přišla první světová válka a plány na lounské loutkové divadlo se na pár let uložili k ledu. Znovu ožily hned po první velké válce.

Už 8. října 1919 předkládá předseda a zakladatel spolku Jan Tregler Okresní politické správě v Lounech plány stavby loutkového divadla, které vypracoval lounský stavitel Hugo Katz. 23. října byly plány schváleny čtyřstránkovým protokolem.

Dostavěno a zkolaudováno bylo první kamenné loutkové divadlo v Lounech 25. září 1920.

Spustit audio

Související