Nedělají vám dobře klasické mléčné výrobky? Vyzkoušejte kozí sýr
Na pohled jsou si všechny sýry podobné, ovčí, kozí i ty z kravského mléka. Nicméně jsou mezi nimi značné rozdíly. Dnes se zaměříme na ten kozí.
Kozí sýr je méně kalorický než třeba sýr kravský nebo ovčí, proto se hodí pro každého, kdo si hlídá váhu. Navíc je také bohatší na minerály a má méně cholesterolu. Jsou v něm vitamíny A a K a je i cenným zdrojem snadno vstřebatelného vápníku.
Kozí sýry jsou pro člověka snadno stravitelné, navíc jejich pravidelná konzumace posiluje imunitní systém.
Můžete si vybrat, jaký vám bude chutnat víc – zda ten čerstvý, určený k rychlé spotřebě, nebo ten uleželý s pevnou texturou a delší trvanlivostí. Kozí sýry mohou být měkké, poloměkké, pevné i tvrdé. Nejlepší je navštívit kozí farmy nebo farmářský trh a pořídit si je právě tam.
Kozí sýr si můžeme vychutnat v mnoha podobách. Přírodní kozí sýr je výborný s brusinkami, ořechy, pažitkou nebo pečenými rajčaty. Dokonce dobře ladí s hruškou. Skvělý je i v kombinaci s červenou řepou a sušenou šunkou nebo jen tak – na chlebu posypaný cibulkou, semínky, pepřem nebo pistáciemi.
Související
-
Bruschetta s kozím sýrem a višněmi
4 krajíce celozrnného chleba, 1 hrnek vypeckovaných višní, 8 lístků máty, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce maizeny, 20 dkg čerstvého kozího sýra, mořská sůl, čers...
-
Žampiony s kozím sýrem
Suroviny: 400 g větších žampionů, šťáva z 1/2 citrónu, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 menší červená kapie, sůl a hrubě mletý nebo drcený čerstvý pepř, 1 menší svazek pa...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.