Nedělají vám dobře klasické mléčné výrobky? Vyzkoušejte kozí sýr

4. leden 2024

Na pohled jsou si všechny sýry podobné, ovčí, kozí i ty z kravského mléka. Nicméně jsou mezi nimi značné rozdíly. Dnes se zaměříme na ten kozí.

Kozí sýr je méně kalorický než třeba sýr kravský nebo ovčí, proto se hodí pro každého, kdo si hlídá váhu. Navíc je také bohatší na minerály a má méně cholesterolu. Jsou v něm vitamíny A a K a je i cenným zdrojem snadno vstřebatelného vápníku.

Kozí sýry jsou pro člověka snadno stravitelné, navíc jejich pravidelná konzumace posiluje imunitní systém.

Můžete si vybrat, jaký vám bude chutnat víc – zda ten čerstvý, určený k rychlé spotřebě, nebo ten uleželý s pevnou texturou a delší trvanlivostí. Kozí sýry mohou být měkké, poloměkké, pevné i tvrdé. Nejlepší je navštívit kozí farmy nebo farmářský trh a pořídit si je právě tam.

Kozí sýr si můžeme vychutnat v mnoha podobách. Přírodní kozí sýr je výborný s brusinkami, ořechy, pažitkou nebo pečenými rajčaty. Dokonce dobře ladí s hruškou. Skvělý je i v kombinaci s červenou řepou a sušenou šunkou nebo jen tak – na chlebu posypaný cibulkou, semínky, pepřem nebo pistáciemi.

autor: Eva Bucharová | zdroje: kozimleko.cz , Google.com , kupi.cz
Spustit audio

Související

  • Avokádo s kozím sýrem

    Pro zmlsanější jazýčky...

  • Bruschetta s kozím sýrem a višněmi

    4 krajíce celozrnného chleba, 1 hrnek vypeckovaných višní, 8 lístků máty, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce maizeny, 20 dkg čerstvého kozího sýra, mořská sůl, čers...

  • Žampiony s kozím sýrem

    Suroviny: 400 g větších žampionů, šťáva z 1/2 citrónu, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 menší červená kapie, sůl a hrubě mletý nebo drcený čerstvý pepř, 1 menší svazek pa...