Naši předci věřili, že bez odpuzuje zlé síly. Užitečný je ale i dnes – třeba při léčbě nachlazení

24. květen 2024

Černý bez roste všude. Na louce, v lese i za plotem zahrady. Říká se mu bzina, pukač nebo smradinka. A opravdu roste všude – je to keř odolný, nenáročný a péči člověka nepotřebuje.

Květy bezu sbírejte za suchého počasí, a to před jejich úplným rozvinutím. Stříhejte je opatrně, aby z nich nevypadalo moc pylu. V bezových květech jsou vitamíny od A přes B až po C. Mají protizánětlivý a antibakteriální účinek. Mírní kašel, tlumí křeče v břiše. Bezový čaj pomůže i při horečce.

Květy černého bezu můžete jíst i syrové, nejvyhlášenější je ale asi bezový sirup. Převařte si tři litry vody, přidejte kyselinu citronovou a nechte vychladit. Přidejte do toho určitě půl kila květů, klidně i trochu víc.

Pak už stačí dát tam jen pár plátků citrónu a nechat v chladu za občasného promíchání dva dny. Poté si rozvařte ve dvou litrech vody šest kilo cukru krupice. Pěkně s tím míchejte, ať se vám cukr nepřipálí. No, a nechte zase vychladnout. Scezenou bezovou šťávu smíchejte s cukrovým roztokem a naplňte do lahví.

Při nachlazení nebo nemocných průduškách užívejte pětkrát denně polévkovou lžíci. Lahodný nápoj si připravíte ze sirupu a minerálky, citrónu a zázvoru.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.prozeny.cz , www.prostreno.cz
Spustit audio

Související