Bez černý je „všelék“. Nesmíte si ho ale splést s jinými druhy bezu

4. leden 2019

Novomanželé kdysi dostávali jednu rostlinku bezu černého jako svatební dar. Ne nadarmo se totiž říká: „Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.“ Bez černý si lidé dříve vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor. Užitečný je ale i dnes.

Bez černý si lidé někdy pletou s jinými druhy bezu – bezem červeným nebo bezem chebdí. Jenže ty obsahují větší množství jedovatých látek.

Bez chební při troše pozornosti poznáte – nemá dřevné části, je to jen bylina. Bez červený zase rozlišíte třeba tak, že se podíváte na spodní část listů – jsou do modra.

Lidé si pletou květy, ale červený bez kvete dříve než černý. Plody bezu červeného pak jsou, jak název napovídá, červené.

Zralé bezinky jsou léčivým zázrakem

Bezince se říkávalo i smradinka nebo psí bez. Roste volně a roste všude, na vlhkých lesních mýtinách nebo v kamenitých roklích, u plotů, u cest, na zahradách.

Správně usušené květy bezu by měly být nažloutlé, ne tmavé nebo zhnědlé. Bez se v lidovém léčitelství těší velkému respektu. Hlavně při léčbě chřipky, angíny, kašle a rýmy. Vyvolává pocení, takže sráží horečku.

Květ černého bezu má čisticí účinek – zbavuje tělo toxinů, hlavně kyseliny močové, pomůže při problémech s ledvinami. Také při zadržování tekutin v těle a otocích je vhodné pít čaj z bezu. Čaj má i mírně projímavé účinky, takže vám zároveň ulehčí život, pokud trpíte zácpou.

Dnes si dáme čaj při nachlazení. Jak na to? 1 lžíci sušeného květu zalijte 2 deci vroucí vody a nechte 10 minut stát. Pijte horký, ať se pořádně zpotíte. Můžete si připravit i směs z bezového a lipového květu a divizny.

Spustit audio

Související