Likér z bezinek aneb Šláftruňk podle prababičky

Chutná a prý i léčí - ale pozor, neplatí tu „čím víc, tím líp“!

Suroviny:
2,5 litru bezinkových plodů
¾ litru vody
700 g cukru
kousek celé skořice
1 badyánová hvězdička
3 hřebíčky
vanilkový lusk
půl litru rumu nebo vodky

Postup:

1. Bezinky vaříme s vodou asi 15 minut, pak přecedíme přes řídké plátno vymačkáme, ale nelisujeme.

2. Do šťávy přidáme cukr a všechno koření a opět 15 minut povaříme.

3. Necháme vychladnout a pak přidáme alkohol a plníme do malých lahví. Uchováváme v chladu a tmě. Užíváme 14 dnů půl lžičky na noc, pak si dáme pauzu.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!