Likér z bezinek aneb Šláftruňk podle prababičky
Chutná a prý i léčí - ale pozor, neplatí tu „čím víc, tím líp“!
- 2,5 litru bezinkových plodů
- ¾ litru vody
- 700 g cukru
- kousek celé skořice
- 1 badyánová hvězdička
- 3 hřebíčky
- vanilkový lusk
- půl litru rumu nebo vodky
Postup:
1. Bezinky vaříme s vodou asi 15 minut, pak přecedíme přes řídké plátno – vymačkáme, ale nelisujeme.
2. Do šťávy přidáme cukr a všechno koření a opět 15 minut povaříme.
3. Necháme vychladnout a pak přidáme alkohol a plníme do malých lahví. Uchováváme v chladu a tmě. Užíváme 14 dnů půl lžičky na noc, pak si dáme pauzu.
Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.