Likér z bezinek aneb Šláftruňk podle prababičky

Chutná a prý i léčí - ale pozor, neplatí tu „čím víc, tím líp“!

Ingredience
  • 2,5 litru bezinkových plodů
  • ¾ litru vody
  • 700 g cukru
  • kousek celé skořice
  • 1 badyánová hvězdička
  • 3 hřebíčky
  • vanilkový lusk
  • půl litru rumu nebo vodky

Postup:

1. Bezinky vaříme s vodou asi 15 minut, pak přecedíme přes řídké plátno vymačkáme, ale nelisujeme.

2. Do šťávy přidáme cukr a všechno koření a opět 15 minut povaříme.

3. Necháme vychladnout a pak přidáme alkohol a plníme do malých lahví. Uchováváme v chladu a tmě. Užíváme 14 dnů půl lžičky na noc, pak si dáme pauzu.

Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.