Likér z bezinek aneb Šláftruňk podle prababičky
Chutná a prý i léčí - ale pozor, neplatí tu „čím víc, tím líp“!
Ingredience
- 2,5 litru bezinkových plodů
- ¾ litru vody
- 700 g cukru
- kousek celé skořice
- 1 badyánová hvězdička
- 3 hřebíčky
- vanilkový lusk
- půl litru rumu nebo vodky
Postup:
1. Bezinky vaříme s vodou asi 15 minut, pak přecedíme přes řídké plátno – vymačkáme, ale nelisujeme.
2. Do šťávy přidáme cukr a všechno koření a opět 15 minut povaříme.
3. Necháme vychladnout a pak přidáme alkohol a plníme do malých lahví. Uchováváme v chladu a tmě. Užíváme 14 dnů půl lžičky na noc, pak si dáme pauzu.
Dobrou chuť vám přeje Miluše Neoralová a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.