Rostlinku bezu dostávali pro jeho léčivé účinky dřív novomanželé jako svatební dar

16. duben 2019

Bez černý lidé dříve vysazovali v blízkosti obydlí a chlévů, protože věřili, že zahání dobytčí mor. Léčivý a užitečný je ale i dnes.

Bez černý si lidé někdy pletou s jinými druhy bezu – bezem červeným a bezem chebdí. Jenže ty obsahují větší množství jedovatých látek.

Bez chebdí při troše pozornosti poznáte – nemá dřevné části, je to jen bylina.

Bez červený zase rozlišíte třeba tak, že se podíváte na spodní část listů–- jsou do modra. Lidé si pletou květy, ale červený bez kvete dříve než černý. Plody bezu červeného pak jsou, jak název napovídá, červené.

03659108.jpeg

Bezince se říkávalo i „smradinka“ nebo „psí bez“. Roste volně a roste všude, na vlhkých lesních mýtinách nebo v kamenitých roklích, u plotů, u cest, na zahradách.

Správně usušené květy bezu by měly být nažloutlé, ne tmavé nebo zhnědlé. Bez se v lidovém léčitelství těší velkému respektu. Hlavně při léčbě chřipky, angíny, kašle a rýmy. Vyvolává pocení, takže sráží horečku.

Květ černého bezu má čisticí účinek, zbavuje tělo toxinů, hlavně kyseliny močové, pomůže tedy při problémech s ledvinami.

Také při zadržování tekutin v těle a otocích je vhodné pít čaj z bezu. Čaj má i mírně projímavé účinky, takže vám zároveň ulehčí život, pokud trpíte zácpou.

Dnes si dáme čaj při nachlazení. Jak na to? 1 lžíci sušeného květu zalijte 2 deci vroucí vody a nechte 10 minut stát. Pijte horký, ať se pořádně zpotíte. Můžete si připravit i směs z bezového a lipového květu a divizny.

Spustit audio

Související