Čaga, málo známá „houba nesmrtelnosti“, má jedinečné léčivé účinky. Posiluje i imunitu

Kvetoucí břízy - sem alergici nesmějí
Kvetoucí břízy - sem alergici nesmějí

Houba čaga žije v harmonii se stromy, na kterých roste. Aby nenarušila fungování svého hostitele, roste jen pomalu. Vyskytuje se hlavně na břízách východní Evropy a ruské Sibiře. Co všechno dokáže vyléčit?

Čaga je bohatá na vitamíny skupiny B, minerály, enzymy i antioxidanty. Na Sibiři, kde má bohatou historii v tradičním lidovém léčitelství, ji dokonce považují za houbu nesmrtelnosti.

Tyto houby jedním z nejlepších zdrojů kyseliny pantothenové, která je důležitá pro činnost nadledvinek, a také trávicího systému.

Čaga je velmi účinná při posílení imunity. Se svými antioxidačními schopnostmi může pomoci také se snížením tlaku, a tak předcházet onemocněním srdce. Obsahuje živiny, které zvyšují počet bílých krvinek, díky kterým tak může tělo lépe bojovat proti vetřelcům, jako jsou toxiny, viry, bakterie, kvasinky a plísně.

Tato jedinečná potravina také posiluje červené krvinky a kostní dřeň – vyrovnává hladinu krevních destiček.

Připravit si z čagy čaj je jednoduché. Jak na to? Malý kousek houby povařte 30 minut ve větším množství vody a pijte jako čaj. Takový odvar vám vydrží i měsíc. Další den jen přidejte trochu čerstvé vody a povařte 1-2 minutky, takto můžete pokračovat, dokud čaj nezeslábne.

Čagový čaj si dopřejte 2-3 x denně. Mimochodem je výborný na kocovinu, má totiž alkalické účinky a tělo rychle detoxikuje.

Spustit audio

Související