Muffiny se švestkou

Přesněji řečeno – s tolika švestkami, kolik důlků máte v muffinové formě.

Ingredience
  • 3 vejce nebo 4 malá vejce
  • 150 ml smetany na vaření
  • 250 g hladké mouky
  • půl kypřicího prášku
  • asi 90 g cukru
  • švestky
  • papírové košíčky do formy

Postup:

  1. Švestky opláchneme, nakrojíme a vyndáme pecku.
  2. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme smetanu a pak postupně vešleháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
  3. Těstem naplníme košíčky ve formě – asi tak do tří čtvrtin, těsto pečením nabude. Na každý muffin dáme švestku a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
  4. Pečeme zhruba půlhodiny, uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené. Pokud nemáme formu na muffiny, upečeme na menším plechu vyloženém pečicím papírem a po vychladnutí krájíme na řezy tak, aby v každém kousku byla švestka.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.