Muffiny se švestkou
Přesněji řečeno – s tolika švestkami, kolik důlků máte v muffinové formě.
Ingredience
- 3 vejce nebo 4 malá vejce
- 150 ml smetany na vaření
- 250 g hladké mouky
- půl kypřicího prášku
- asi 90 g cukru
- švestky
- papírové košíčky do formy
Postup:
- Švestky opláchneme, nakrojíme a vyndáme pecku.
- Vejce ušleháme s cukrem, přidáme smetanu a pak postupně vešleháme mouku s prosátým kypřicím práškem.
- Těstem naplníme košíčky ve formě – asi tak do tří čtvrtin, těsto pečením nabude. Na každý muffin dáme švestku a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Pečeme zhruba půlhodiny, uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené. Pokud nemáme formu na muffiny, upečeme na menším plechu vyloženém pečicím papírem a po vychladnutí krájíme na řezy tak, aby v každém kousku byla švestka.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.