Mňamka k telce
Suroviny: Těsto: 300g pšeničné celozrnné mouky, 450g hladké mouky, 250g tvarohu, máslo a sůl. Dále: ořechy, sezam, kmín, mák, uzené maso, tofu…
Postup: Z tvarohu, hladké i pšeničné mouky, másla, soli a vody vytvoříme těsto, které rozdělíme na díly. Počet záleží na tom kolik druhů chceme mít. Do jednoho dílu dáme posekané ořechy, do druhého mák, do třetího kmín atd., záleží na chuti. Potom těsta dobře prohněteme a z každého uděláme plát silný asi 4mm, z kterého rádýlkem vykrajujeme různé tvary. Nakonec vše vyskládáme na vymazaný plech a pečeme při 160 stupních do růžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.