Mírné zimy nejsou podle odborníků pro přírodu příliš příznivé. Nebezpečím pro ni by teď ale byl i návrat dlouhodobých mrazů

11. leden 2023 10:02

V celém Česku v těchto dnech převládají teploty nad nulou, výjimkou není ani Ústecký kraj. Teplé počasí probouzí vegetaci i některé druhy živočichů. Mírné zimy podle odborníků ale příliš příznivé nejsou. Nebezpečím pro přírodu je možný návrat tuhých a dlouhodobých mrazů.

Venku v těchto dnech vidíme častěji létat například včely nebo netopýry. Netopýrům podle přírodovědce Michala Porteše teplejší zimy příliš nevadí – v zimovištích jako jsou sklepy nebo jeskyně mají konstantní teplotu a venku létá hmyz, takže ani hlady příliš nestrádají. Včely jsou ale při oblevě aktivnější, a pokud bude teplé počasí pokračovat, může to včelstva zásadně ovlivnit.

„Problém je ten, že pokud je dlouhodobě tepleji, tak matky začnou klást ve větší míře, než je zdrávo. A ty včely – tím, že se tam musí zhruba o 10 stupňů víc topit, tak si pak snižují rychleji spotřebu zásob,“ vysvětluje včelař Petr Eminger.

Pokud se po nakladení plodu opět vrátí zimní teploty, může to přímo ohrozit sílu včelstev. V době kladení plodu totiž včelstva spotřebují více svých zásob, a jestliže potrava dojde, nejsou včely schopné plod dostatečně zahřívat. Spolu s včelstvy je aktivnější také kleštík včelí – parazit, který je noční můrou každého včelaře.

Probouzejí se už i některé rostliny

Na teplou zimu ale reagují i stromy a rostliny. Pokud jde o ovocné stromy, tak ty zatím podle ředitele Zemědělského družstva v Klapém Otokara Šaška zůstávají ve vegetačním klidu. Probouzet se ale začíná pšenice, ječmen, řepka nebo mák. Na semenáčcích už se objevují drobné bílé kořínky.

Podle spolumajitele Zemědělského družstva Záveský, Luďka Nového bude záležet na dalším průběhu zimy. „Samozřejmě, ty rostlinky se probouzejí, když je tolik stupňů nad nulou. Pokud by ale přišly nějaké velké mrazy, tak to by ty rostliny mohlo poškodit,“ vysvětluje Nový.

Současně dodává, že předchozí zimy nebyly výrazně chladnější, důležitý je podle něj dostatek vláhy, která na Litoměřicku poslední roky chybí.

Spustit audio

Související