Na východě Ústeckého kraje se začíná projevovat sucho. Hladiny podzemních vod jsou místy kritické

6. červen 2022 14:42

Přestože v dubnu i květnu pršelo, objem srážek za prvních pět měsíců v Ústeckém kraji odpovídá zhruba polovině dlouhodobého normálu. Vyplývá to z dat naměřených Povodím Ohře i meteorology. Zřejmě nás proto čeká další velmi suché léto. Na Děčínsku už Severočeské vodovody a kanalizace musely plnit vodou místní vodojemy. Voda chyběla kvůli napouštění bazénů.

„Ještě před 10 lety jsem měl ve studni vodu. Bylo jí tam téměř neomezené množství. Pak se ale voda ztratila – teď je jí tam tak půl metru, dá se to okamžitě vyčerpat a pomalu se plní,“ popisuje Jaroslav Nožka.

Ani letos se mu studna zřejmě nenaplní. Vody je totiž zase málo. „Aktuálně se ta situace zhoršuje. Do května, dá se říct, to ještě nebylo nijak dramatické, ale už v květnu byly srážky podprůměrné a průtoky za uplynulý hydrologický půlrok jsou už také výrazně podprůměrné,“ přibližuje Martin Cidlinský z Povodí Ohře.

Horské oblasti Krušných hor jsou na tom o něco lépe než nížiny. „Na Krušných horách přece jen ležel letos sníh poměrně dlouho. Odtával postupně a byly tam i srážky, takže tam je ta situace lepší. Pokud se ale vyplní předpověď, která říká, že pršet moc nemá a má být teplo, tak lze očekávat, že se ta situace bude radikálně zhoršovat,“ dodává Cidlinský.

Podle aktuálních dat Českého hydrometeorologického ústavu jsou hladiny spodních vod v mělkých vrtech nejnižší na Děčínsku a Ústecku, i v západní části kraje je ale situace mírně podnormální.

Na Děčínsku je vody málo

Kritický stav vydatnosti pramenů platí na Děčínsku. Právě tam, konkrétně v Markvarticích a na Sněžníku, musely Severočeské vodovody a kanalizace už navážet vodu do tamních vodojemů.

„Vodojemy se svojí kapacitou jsou nedostatečné na to, aby pokryly narůstající spotřebu v případě nájezdu rekreantů a v případě napouštění bazénů. Proto dochází k častějšímu vyprázdnění vodojemů a my musíme zavážet,“ dodala Iveta Kardianová ze Severočeských vodovodů a kanalizací.

Podle Povodí Ohře je téměř jisté, že už na konci června mohou některé vodoprávní úřady zakazovat čerpání vody z menších a středních toků.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související