Sucho v Ústeckém kraji podle meteorologů přetrvává. Na mnoha místech dál platí zákazy čerpání povrchových vod

27. říjen 2022 14:14

Sucho v Ústeckém kraji dál pokračuje. Situaci příliš nezlepšily ani říjnové deštivé dny. Vody je málo i v řekách a potocích. Na mnoha místech dál platí zákazy čerpání povrchových vod.

Situace s povrchovou vodou není nejlepší. Jen v Ústeckém kraji platí do odvolání podle Povodí Ohře zákaz čerpání povrchových vod na 85 místech. To jsou zhruba dvě třetiny původních zákazů čerpání povrchových vod, které začaly platit už během letošního suchého a horkého léta.  Tyto zákazy platí zatím až do odvolání.

Nejhorší situace je na Lounsku, Chomutovsku nebo Děčínsku. Že sucho pokračuje, dokládají i průtoky řeky Ohře – v Brozanech nad Ohří je průtok aktuálně zhruba na úrovni 12 metrů krychlových za sekundu. Průměrný dlouhodobý průtok je na stejném místě ale 37 metrů krychlových za sekundu. To je méně než poloviční množství vody, která by Ohří měla protékat.

Podle Jana Svejkovského z Povodí Ohře je vodní situace stále špatná a nedostačující. Nízké průtoky jsou patrné i na řece Bílině nebo Libockém potoce na Lounsku.

Ubývá také podzemní vody

Povrchové vody přitom jen odráží stav podzemních vod. Podle hydrologů z Českého hydrometeorologického ústavu se právě hladina podzemních vod na některých místech stále ještě nedoplnila, a tak sucho částečně přetrvává.

Zhruba v polovině kraje je hladina mírně pod normálem a na Děčínsku, konkrétně ve Šluknovském výběžku je situace ještě horší, tam je úroveň pozemní vody silně pod normálem.

Situaci potvrzují také hydrogeologové a vrtaři. Ti kvůli suchu musí vrtat studny mnohem hlubší než před 10 lety. Například obec Velemín získává vodu až z hloubky 90 metrů, v mělčích studnách se pak mění kvalita vody. Sevečočeské vodovody a kanalizace například nechávají kvůli kvalitě vody dělat nový vrt v Němčí u Malečova na Ústecku.

V blízké budoucnosti hydrologové nečekají žádné změny. Pršet nemá a vodní toky budou přibližně ve stejném stavu, nebo bude jejich hladina drobně kolísat. Stávající situace se tak v dohledné době nejspíš nezmění.

Spustit audio

Související