Podle chmelařů ze Žatecka a z Lounska bude letos jedna z nejhorších sklizní chmele v historii. Může za to dlouhodobé sucho

21. srpen 2022 11:26

Zatímco loňský rok byl pro chmelaře nejlepší za posledních 25 let, letos se pěstitelé obávají opaku. Tradiční český chmel totiž kvůli dlouhodobému suchu zažívá jednu z nejhorších sezón. Chmele je málo a jeho kvalita je podprůměrná. Pěstitelům navíc odbyt komplikuje extrémní nárůst cen elektřiny a plynu.

Chmelařství Obora na Lounsku

„Hlávky mají v letošních roce zhruba střední velikost a ta jejich specifická váha je nižší než v roce minulé,“ popisuje letošní sklizeň chmele Zdeněk Rosa z Chmelařství Žatec.

Chmelař Aleš Mašanský jde s hodnocením sezóny ještě dál: „To množství je letos asi tak historicky nejhorší, co si tady vůbec pamatujeme.“

Podle Mašanského za to může dlouhodobé sucho, A to i přesto, že všech 42 hektarů chmelnic v okolí Obory u Loun obepíná rozsáhlý závlahový systém.

„Asi tím nejkritičtějším faktorem byly ty extrémní teploty, které začaly vlastně v červnu a zastavily růst chmele. Jsou konstrukce chmele, které nedorostly ani na ten strop, jak se říká, nahoru, no a potom nenasadily ty boční výhony, Právě tam, na samém konci chmelové révy roste nejvíc hlávek,“ popisuje Aleš Mašanský.

Chmelařství Obora na Lounsku

Chmel se pěstuje přibližně na 5 tisících hektarech, většina právě na Žatecku, které patří k nejsušším oblastem v Česku. Po Německu a Spojených státech amerických je Česko třetím největším producentem chmele na světě. Stejně jako roste popularita zdejšího chmele, poroste zřejmě i jeho cena.

Spustit audio