Nad spáleništěm v Českém Švýcarsku přebírá vládu příroda. Rostou tam nezvykle veliké houby a miliony výhonků bříz

19. listopad 2022

Jak moc a jak rychle se spálená místa v okolí Hřenska zazelenala, jezdí do Českého Švýcarska zkoumat odborníci z celé republiky.

„Když se podíváte sem, 30 centimetrů od cesty, tady máme třeba na půl metru čtverečním nějakých dvacet semenáčků břízy,“ počítá malé výhonky v Hlubokém dole mluvčí parku Tomáš Salov.

Strážci na kontrole spáleniště v Českém Švýcarsku

Spáleniště po cestě na Pravčickou bránu, které na první pohled vypadá neutěšeně, už se při bližším pohledu začíná zelenat. K vidění jsou tam houby václavky v nezvyklých velikostech. „Václavka je běžně malá houba. Tady mají ohromné klobouky. Připisujeme to tomu, že požár zvýšil množství živin v půdě,“ odhaduje Tomáš Salov s tím, že některé nalezené václavky vypadají spíš jako bedly.

Příroda se na spálených místech v národním parku ujala vlády, kromě obrovských václavek vykukují z popelem pokryté země spousty nových malých stromků. „Máme třeba poznatek o zmlazení pionýrských dřevin. Zhruba na třetině těch spálených ploch jsme teď zaznamenali hustotu čítající sedmnáct milionů semenáčků břízy na jeden hektar,“ dodává Salov.

Jak rychle začaly na spálených plochách vyrůstat nové stromky, počítali v Národním parku České Švýcarsko odborníci z Národního parku Šumava.

autoři: Daniela Pilařová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související