Turisté v sobotu po dvou měsících vyrazili na Pravčickou bránu v Národním parku České Švýcarsko

2. říjen 2022 09:00

Na oblíbenou turistickou atrakci vyrazily v sobotu stovky Čechů i cizinců. Na Pravčickou bránu se dostanou po zpřístupněné cestě z Hřenska. Kromě toho skončil noční zákaz vstupu do parku a otevřela se stezka z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu.

Z oblíbených cílů zůstanou nepřístupné soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka. Podle mluvčího správy parku Tomáše Salova dál platí i zákaz vstupu na požářiště. Výletníci podle něj nemusí mít obavy o své bezpečí, geologové a těžaři cestu spravovali posledních několik týdnů. Výletníci však mají věnovat zvýšenou pozornost informačním tabulím a vymezovacím páskám.

Zámeček Sokolí hnízdo u Pravčické brány bude fungovat v omezeném režimu do konce října. Jeho majitelé na sociálních sítích uvedli, že požár poničil elektrickou přípojku a vodovodní řad. Poškozená je i lanovka. Majitelé založili transparentní účet, kam budou do konce roku převádět po odečtení daní a přímých nákladů veškeré příjmy. Chtějí vylepšit areál i jeho okolí.

Zajištění bezpečnosti v soutěskách i na Gabrielině stezce potrvá dlouho. "Je to více než šestikilometrový úsek trasy a současně se bude pracovat také na soutěskách, takže jsou tam kapacitní omezení," uvedl Tomáš Salov. Řada stromů je vyvrácená a hrozí pád, jiné mají narušené kořenové systémy. Kromě toho hrozí také pád kamenů.

Správa čeká na vyjádření České geologické služby k oběma turistickým cílům, podle toho zvolí další postup. Podle Salova by mohla práci na sanaci turistických atrakcí usnadnit zima.

Policie vyšetřuje požár jako obecné ohrožení. Pravděpodobně vznikl v Malinovém dole. Požár se rozšířil na více než 1000 hektarů. Vystřídalo se u něj zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Celkové škody správa parku odhaduje na 100 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio