Losos s citronovým pepřem
Bojíte se kapřích kostí? Sáhněte po jiné rybě...
Ingredience
- 4 porce lososa
- citronový pepř (směs černého pepře, citronové kůry, soli a špetky cukru)
- sklenka bílého vína
- 3-4 lžíce oleje
- 1 citron
- sůl
- případně trochu tuku na pečení
Postup:
- Očištěné a kůže zbavené porce ryby osolíme a z jedné strany poprášíme citronovým pepřem. Pepř dlaní lehce do masa vtlačíme.
- Do pekáče nebo zapékací mísy vlijeme směs vína a oleje, dno poklademe plátky citronu a na ně položíme rybu – kořeněnou stranou nahoru. Dáme do chladu odležet na 1,5 až 2 hodiny.
- Pak pečeme nebo grilujeme a hned podáváme. Zdobíme zelenou petrželkou, přílohu volíme podle chuti.
Související
-
Losos na pomerančové šťávě
Suroviny: 4 porce lososa po 200 g, 4 kousky másla, 2 pomeranče, tymián, sůl, pepř a rýže, alobal.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.