Losos s citronovým pepřem

Bojíte se kapřích kostí? Sáhněte po jiné rybě...

Ingredience
  • 4 porce lososa
  • citronový pepř (směs černého pepře, citronové kůry, soli a špetky cukru)
  • sklenka bílého vína
  • 3-4 lžíce oleje
  • 1 citron
  • sůl
  • případně trochu tuku na pečení

Postup:

  1. Očištěné a kůže zbavené porce ryby osolíme a z jedné strany poprášíme citronovým pepřem. Pepř dlaní lehce do masa vtlačíme.
  2. Do pekáče nebo zapékací mísy vlijeme směs vína a oleje, dno poklademe plátky citronu a na ně položíme rybu – kořeněnou stranou nahoru. Dáme do chladu odležet na 1,5 až 2 hodiny.
  3. Pak pečeme nebo grilujeme a hned podáváme. Zdobíme zelenou petrželkou, přílohu volíme podle chuti.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.