Květák na česneku

Je to jednoduchý zeleninový pokrm a můžeme ho využít i jak přílohu k masu.                 

Suroviny:

1 květák

2-3 lžíce olivového oleje

česnek – podle chuti

sůl

pepř

Postup:

  1. Květák rozebereme na větší růžice a v osolené vodě uvaříme ne úplně do měkka.
  2. Předvařený květák rozkrájíme na menší kousky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm česnek – buď nakrájený na plátky, nebo utřený. Pak přidáme nakrájený květák a mírně dodusíme do měkka. V závěru ještě podle chuti opepříme.

Související

  • Květákové řízky

    Jeden z mých nejoblíbenějších receptů – je to nápad „s červenou čepičkou“. Od smaženého květáku nás většinou odradí náročné obalování a smažení, které bez fritézy n...

  • Zapečený květák

    Je to volná inspirace italskou kuchyní, jen ten kečup se trochu vymyká zemi původu, ale poslouží tady dobře.

  • Květáková polévka

    Květák nebo také karfiol poslouží v kuchyni jako základ řady pokrmů – od polévky po studený salát. Je zajímavý obsahem draslíku, má i vitamin C, ale taky obsahuje h...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.