Květákové řízky
Jeden z mých nejoblíbenějších receptů – je to nápad „s červenou čepičkou“. Od smaženého květáku nás většinou odradí náročné obalování a smažení, které bez fritézy nebývá zrovna úspěšné. To všechno tady odpadá.
Suroviny:
1 květák
1-2 vejce
hladká mouka
strouhanka
sůl
tuk na smažení
Postup:
1. Květák obereme z listů, položíme spodní částí na prkénko a delším ostrým nožem krájíme plátky asi centimetr silné. Růžice bývá kompaktní, plátky drží pohromadě a co odpadne, použijeme do polévky.
2. Odpadá i předváření, plátky osolíme, obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a postupně smažíme z obou stran v rozehřátém tuku. Po usmažení je můžeme pokládat na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
3. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.