Květákové řízky
Jeden z mých nejoblíbenějších receptů – je to nápad „s červenou čepičkou“. Od smaženého květáku nás většinou odradí náročné obalování a smažení, které bez fritézy nebývá zrovna úspěšné. To všechno tady odpadá.
Suroviny:
1 květák
1-2 vejce
hladká mouka
strouhanka
sůl
tuk na smažení
Postup:
1. Květák obereme z listů, položíme spodní částí na prkénko a delším ostrým nožem krájíme plátky asi centimetr silné. Růžice bývá kompaktní, plátky drží pohromadě a co odpadne, použijeme do polévky.
2. Odpadá i předváření, plátky osolíme, obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance a postupně smažíme z obou stran v rozehřátém tuku. Po usmažení je můžeme pokládat na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
3. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.