Květáková polévka

Květák nebo také karfiol poslouží v kuchyni jako základ řady pokrmů – od polévky po studený salát. Je zajímavý obsahem draslíku, má i vitamin C, ale taky obsahuje hodně kyseliny močové, proto by ho do jídelníčku neměli zařazovat lidé trpící dnou…

Suroviny:
půl květáku
hrstka hrubé krupice
bujonová kostka nebo sůl
muškátový květ

Postup:

1. Květák rozebereme na menší růžičky, dáme do vody společně s bujonovou kostkou (nebo do osolené vody) a vaříme.

2. Když je květák měkký, rozmačkáme ho najemno, přidáme hrubou krupici a muškátový květ a ještě povaříme.

3. Na talíři zdobíme petrželkou nebo pažitkou, chuť můžeme ještě vylepšit oříškem čerstvého másla…

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.