Květáková polévka
Květák nebo také karfiol poslouží v kuchyni jako základ řady pokrmů – od polévky po studený salát. Je zajímavý obsahem draslíku, má i vitamin C, ale taky obsahuje hodně kyseliny močové, proto by ho do jídelníčku neměli zařazovat lidé trpící dnou…
Suroviny:
půl květáku
hrstka hrubé krupice
bujonová kostka nebo sůl
muškátový květ
Postup:
1. Květák rozebereme na menší růžičky, dáme do vody společně s bujonovou kostkou (nebo do osolené vody) a vaříme.
2. Když je květák měkký, rozmačkáme ho najemno, přidáme hrubou krupici a muškátový květ a ještě povaříme.
3. Na talíři zdobíme petrželkou nebo pažitkou, chuť můžeme ještě vylepšit oříškem čerstvého másla…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.