Kuličky z hovězího masa

Mleté hovězí bude zaručeně měkké.

Ingredience
  • 500-600 g mletého hovězího masa
  • 700 g rajčat (můžeme využít loupaná krájená rajčata v konzervě nebo tetrapaku)
  • 1 střední cibule
  • 5-6 lžic oleje
  • 2 vejce
  • asi 3 lžíce strouhanky
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • špetka tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • mletá paprika – směs sladké s trochou pálivé

Postup:

  1. Když použijeme konzervovaná loupaná rajčata, odpadá spařování a loupání čerstvých.
  2. Nakrájenou cibuli zpěníme na polovině oleje, přidáme nakrájená rajčata, koření, osolíme, zalijeme vodou nebo vývarem (pak už nesolíme nebo jen velmi málo) a necháme půlhodiny mírně vařit. Vyjmeme bokový list a rozmixujeme.
  3. Mezitím si připravíme mleté maso, přidáme vejce, strouhanku, utřený česnek, pepř, papriku, sůl a zpracujeme do jednolité hmoty. Mokrýma rukama vytvarujeme asi 20 kuliček.
  4. Kuličky opečeme na zbytku oleje, vložíme je do omáčky a ještě chvíli necháme společně prohřát, už nevaříme. S bramborami nebo těstovinami.

Související