Hovězí roláda s jablky
Pozdrav z prvorepublikové kuchařky.
Suroviny:
500 g hovězího zadního masa
2-3 jablka
šálek strouhaného křenu
40 g slaniny
2-3 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
sůl
vývar
Postup:
- Maso rozkrojíme na plát a rozklepeme.
- Maso osolíme, poklademe plátky oloupaných jablek, rozvrstvíme na ně strouhaný křen a pokapeme polovinou rozpuštěného másla. Stočíme do rolády a potravinářským provázkem nebo silnější bavlněnou nití ovážeme.
- Hotovou roládu poprášíme hladkou moukou a na pekáči nebo v zapékací míse ze všech stran opečeme na másle s rozškvařenou nakrájenou slaninou.
- Mírně podlijeme vývarem, zakryjeme a ve středně předehřáté troubě pečeme, občas přelijeme výpekem. V závěru pečeme odkryté.
- Když je maso měkké, odstraníme provázek, opatrně ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.
Související
-
Bůčková roláda
Suroviny: Asi půl kg mletého bůčku, deci mléka, cibule, hrst hub, 2-3 vejce, červená paprika, petrželka, vegeta, sůl, tuk.
-
Hovězí křenová roláda
Suroviny: 1kg zadního hovězího masa, 1 celé máslo, křen, cibule, 2dc smetany, 2 lžíce hladké mouky a sůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.