Hovězí roláda s jablky

Pozdrav z prvorepublikové kuchařky.

Suroviny:

500 g hovězího zadního masa

2-3 jablka

šálek strouhaného křenu

40 g slaniny

2-3 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

sůl

vývar

Postup:

  1. Maso rozkrojíme na plát a rozklepeme.
  2. Maso osolíme, poklademe plátky oloupaných jablek, rozvrstvíme na ně strouhaný křen a pokapeme polovinou rozpuštěného másla. Stočíme do rolády a potravinářským provázkem nebo silnější bavlněnou nití ovážeme.
  3. Hotovou roládu poprášíme hladkou moukou a na pekáči nebo v zapékací míse ze všech stran opečeme na másle s rozškvařenou nakrájenou slaninou.
  4. Mírně podlijeme vývarem, zakryjeme a ve středně předehřáté troubě pečeme, občas přelijeme výpekem. V závěru pečeme odkryté.
  5. Když je maso měkké, odstraníme provázek, opatrně ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Související

  • Vepřová roláda

    Nemusí být vždycky jen vepřo-knedlo-zelo nebo řízek.. Zkuste třeba roládu!

  • Bůčková roláda

    Suroviny: Asi půl kg mletého bůčku, deci mléka, cibule, hrst hub, 2-3 vejce, červená paprika, petrželka, vegeta, sůl, tuk.

  • Hovězí křenová roláda

    Suroviny: 1kg zadního hovězího masa, 1 celé máslo, křen, cibule, 2dc smetany, 2 lžíce hladké mouky a sůl.