Hovězí roláda s jablky

Pozdrav z prvorepublikové kuchařky.

Suroviny:

500 g hovězího zadního masa

2-3 jablka

šálek strouhaného křenu

40 g slaniny

2-3 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

sůl

vývar

Postup:

  1. Maso rozkrojíme na plát a rozklepeme.
  2. Maso osolíme, poklademe plátky oloupaných jablek, rozvrstvíme na ně strouhaný křen a pokapeme polovinou rozpuštěného másla. Stočíme do rolády a potravinářským provázkem nebo silnější bavlněnou nití ovážeme.
  3. Hotovou roládu poprášíme hladkou moukou a na pekáči nebo v zapékací míse ze všech stran opečeme na másle s rozškvařenou nakrájenou slaninou.
  4. Mírně podlijeme vývarem, zakryjeme a ve středně předehřáté troubě pečeme, občas přelijeme výpekem. V závěru pečeme odkryté.
  5. Když je maso měkké, odstraníme provázek, opatrně ostrým nožem nakrájíme na plátky. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Související

  • Vepřová roláda

    Nemusí být vždycky jen vepřo-knedlo-zelo nebo řízek.. Zkuste třeba roládu!

  • Bůčková roláda

    Suroviny: Asi půl kg mletého bůčku, deci mléka, cibule, hrst hub, 2-3 vejce, červená paprika, petrželka, vegeta, sůl, tuk.

  • Hovězí křenová roláda

    Suroviny: 1kg zadního hovězího masa, 1 celé máslo, křen, cibule, 2dc smetany, 2 lžíce hladké mouky a sůl.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?