Vepřová roláda
Nemusí být vždycky jen vepřo-knedlo-zelo nebo řízek.. Zkuste třeba roládu!
Suroviny:
750 g vepřového plecka nebo kýty
100 g anglické slaniny
1 balíček plátkového sýra
1 cibule
3 lžíce oleje nebo sádla
hořčice
hladká mouka
sůl
pepř
Postup:
1. Z masa vytvoříme rozkrojením větší plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny a sýra.
2. Masový plát zavineme, zajistíme párátky nebo potravinářským provázkem.
3. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, na tom ze všech stran opečeme masový závin, aby se maso zatáhlo, pak mírně podlijeme a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.
4. Po upečení necháme chvíli odpočinout, pak odstraníme párátka nebo provázek, opatrně nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží nebo s vařenými bramborami nebo s plátkem domácího chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.