Vepřová roláda
Nemusí být vždycky jen vepřo-knedlo-zelo nebo řízek.. Zkuste třeba roládu!
Suroviny:
750 g vepřového plecka nebo kýty
100 g anglické slaniny
1 balíček plátkového sýra
1 cibule
3 lžíce oleje nebo sádla
hořčice
hladká mouka
sůl
pepř
Postup:
1. Z masa vytvoříme rozkrojením větší plát, mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe plátky anglické slaniny a sýra.
2. Masový plát zavineme, zajistíme párátky nebo potravinářským provázkem.
3. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, na tom ze všech stran opečeme masový závin, aby se maso zatáhlo, pak mírně podlijeme a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.
4. Po upečení necháme chvíli odpočinout, pak odstraníme párátka nebo provázek, opatrně nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží nebo s vařenými bramborami nebo s plátkem domácího chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.