Hovězí s červeným zelím

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Hovězí s červeným zelím
0:00
/
0:00

Prostě dobrota, navíc poměrně jednoduchá na přípravu.

Ingredience
  • 400 g hovězí kližky
  • 1 cibule větší
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • menší hlávka červeného zelí
  • sklenka červeného vína
  • vývar hovězí
  • kmín, pepř mletý, nové koření, kousek skořice
  • trochu cukru a octa
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • případně škrob nebo hl. mouka na zahuštění    

Postup:

  1. Špek a cibuli nakrájíme nadrobno, zelí také nakrájíme a maso nakrájíme na kostky.
  2. Na sádle rozpečeme špek, na tom opečeme maso a pak přidáme cibuli, opékáme za stálého míchání a ještě přidáme lžičku cukru a opékáme do lehce hněda. Pak osolíme, vložíme koření, zalijeme vínem a částí vývaru, aby bylo maso potopené, kápneme octa a pod pokličkou dusíme. Kontrolujeme tekutinu.
  3. Když je maso skoro měkké, přidáme nakrájené zelí a dodusíme společně. Šťávu můžeme zahustit škrobem nebo hladkou moukou a na konec zjemníme kouskem másla.
  4. Podáváme s vařenými bramborami nebo s knedlíky.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?