Hovězí s červeným zelím
Prostě dobrota, navíc poměrně jednoduchá na přípravu.
Ingredience
- 400 g hovězí kližky
- 1 cibule větší
- 100 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- menší hlávka červeného zelí
- sklenka červeného vína
- vývar hovězí
- kmín, pepř mletý, nové koření, kousek skořice
- trochu cukru a octa
- 1 lžíce másla
- sůl
- případně škrob nebo hl. mouka na zahuštění
Postup:
- Špek a cibuli nakrájíme nadrobno, zelí také nakrájíme a maso nakrájíme na kostky.
- Na sádle rozpečeme špek, na tom opečeme maso a pak přidáme cibuli, opékáme za stálého míchání a ještě přidáme lžičku cukru a opékáme do lehce hněda. Pak osolíme, vložíme koření, zalijeme vínem a částí vývaru, aby bylo maso potopené, kápneme octa a pod pokličkou dusíme. Kontrolujeme tekutinu.
- Když je maso skoro měkké, přidáme nakrájené zelí a dodusíme společně. Šťávu můžeme zahustit škrobem nebo hladkou moukou a na konec zjemníme kouskem másla.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo s knedlíky.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.