Hovězí s červeným zelím

Prostě dobrota, navíc poměrně jednoduchá na přípravu.

Ingredience
  • 400 g hovězí kližky
  • 1 cibule větší
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • menší hlávka červeného zelí
  • sklenka červeného vína
  • vývar hovězí
  • kmín, pepř mletý, nové koření, kousek skořice
  • trochu cukru a octa
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • případně škrob nebo hl. mouka na zahuštění    

Postup:

  1. Špek a cibuli nakrájíme nadrobno, zelí také nakrájíme a maso nakrájíme na kostky.
  2. Na sádle rozpečeme špek, na tom opečeme maso a pak přidáme cibuli, opékáme za stálého míchání a ještě přidáme lžičku cukru a opékáme do lehce hněda. Pak osolíme, vložíme koření, zalijeme vínem a částí vývaru, aby bylo maso potopené, kápneme octa a pod pokličkou dusíme. Kontrolujeme tekutinu.
  3. Když je maso skoro měkké, přidáme nakrájené zelí a dodusíme společně. Šťávu můžeme zahustit škrobem nebo hladkou moukou a na konec zjemníme kouskem másla.
  4. Podáváme s vařenými bramborami nebo s knedlíky.

Související