Krkonošský hubník – nádivka
Pekl se o Vánocích i Velikonocích – sušené houby přitom nahrazovaly uzené maso.
Ingredience
- 8 ztvrdlých rohlíků
- šálek dětské krupičky
- asi půl litru mléka
- miska sušených hub
- 1 větší cibule
- 5-7 vajec
- tuk do pekáče – ideálně sádlo
- sůl
- případně česnek a pepř
Postup:
- Houby přes noc namočíme do vody a druhý den je povaříme.
- Rohlíky nakrájíme a smočíme v mléce.
- V míse smícháme houby i s nálevem a rohlíky s mlékem.
- Přidáme nakrájenou cibuli, podle chuti můžeme přidat utřený česnek a pepř.
- Nakonec vmícháme krupičku a vejce.
- Hotovou směs vlijeme do dobře vymazaného pekáče a v dobře předehřáté troubě upečeme. Může se jíst i studený, ale většinou nezbyde.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.