Krkonošský hubník – nádivka

Pekl se o Vánocích i Velikonocích – sušené houby přitom nahrazovaly uzené maso.

Ingredience
  • 8 ztvrdlých rohlíků
  • šálek dětské krupičky
  • asi půl litru mléka
  • miska sušených hub
  • 1 větší cibule
  • 5-7 vajec
  • tuk do pekáče – ideálně sádlo
  • sůl
  • případně česnek a pepř

Postup:

  1. Houby přes noc namočíme do vody a druhý den je povaříme.
  2. Rohlíky nakrájíme a smočíme v mléce.
  3. V míse smícháme houby i s nálevem a rohlíky s mlékem.
  4. Přidáme nakrájenou cibuli, podle chuti můžeme přidat utřený česnek a pepř.
  5. Nakonec vmícháme krupičku a vejce.
  6. Hotovou směs vlijeme do dobře vymazaného pekáče a v dobře předehřáté troubě upečeme. Může se jíst i studený, ale většinou nezbyde.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.