Kokosový olej se hodí nejen na smažení a pečení. Můžete s ním pečovat i o tělo a zuby
Kokosový lahodně voní i chutná a v kuchyni je čím dál oblíbenější. Jedním z důvodů je určitě, že se nepřepaluje, je stabilní až do 200 °C.
Je výborný při smažení palačinek, přípravě orientálních jídel, vajíček, zeleniny. Dá se použít i při pečení cukroví nebo při přípravě salátu.
Ten za studena lisovaný obsahuje vitamíny A, C a E, prospěšné mastné kyseliny. Kyseliny obsažené v kokosovém oleji pomáhají ničit kvasinky, plísně a viry.
Kokosový olej se déle tráví, dodává tak tělu energii postupně. Pár lžiček vás nasytí na několik hodin, to se hodí při hubnutí. Kokosový olej je odolný proti žluknutí, což bývá slabinou rostlinných olejů.
Můžete ho využít i jako přírodní kosmetiku. Ideální je pro suchou a citlivou pokožku. V tradiční ajurvédské medicíně používají po celá staletí kokosový olej k bělení zubů. Převalováním oleje v ústech posilují zdraví ústní dutiny.
Související
-
Kalisii v Rusku říkají „zlatý vlas“. Tahle pokojová květina je hotovým elixírem zdraví
Kalisie je nejen oblíbená pokojová rostlina, ale i léčivka. V Rusku jí říkají zlatý vlas. Když totiž roztrhnete její list, objeví se zlatá vlákna, která připomínají vlasy.
-
Sezamová semínka jsou výborná. Zajistí vám zdravé kosti, vlasy a dlouhý život
Sezamová semínka tu byla vždy, spíš je znovu objevujeme. Původně sezam pochází z Indie, ale v současnosti ho pěstují po celém světě. Semena najdete v luscích této rostliny.
-
Kopretina potěší nejen vaše oči, ale prospěje i zdraví
Bílé výrazné květy kopretin na loukách přímo září. A buďte si jisti, že moc dobře vědí proč. Pro naše předky měla kopretina dokonce magické účinky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka