Kokosová bábovka

Suroviny měříme čtvrtlitrovým hrnkem, je to rychlejší, než vážení.

Suroviny:

3 vejce

1,5 hrnku hladké mouky

půl hrnku polohrubé mouky

1 hrnek strouhaného kokosu

1hrnek mléka

tři čtvrtě hrnku cukru

půl hrnku slunečnicového oleje

1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence

1 kypřicí prášek

tuk a mouka do formy

cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Formu vymažeme a vysypeme. Předehřejeme troubu na střední stupeň.
  2. Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem nebo esencí do pěny, přišleháme olej a pak vmícháme mléko.
  3. Smícháme obě mouky, prosejeme do nich kypřicí prášek, vmícháme kokos a smícháme s tekutou směsí. Hotové těsto vlijeme do připravené formy.
  4. Vložíme do trouby a pečeme. Po 45 minutách uděláme test špejlí, je-li už bábovka propečená. Pokud se připéká svrchu, zakryjeme ji kouskem alobalu.
  5. Zchladlou bábovku ještě pocukrujeme.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.