Kokosová bábovka
Suroviny měříme čtvrtlitrovým hrnkem, je to rychlejší, než vážení.
Suroviny:
3 vejce
1,5 hrnku hladké mouky
půl hrnku polohrubé mouky
1 hrnek strouhaného kokosu
1hrnek mléka
tři čtvrtě hrnku cukru
půl hrnku slunečnicového oleje
1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkové esence
1 kypřicí prášek
tuk a mouka do formy
cukr moučka na posypání
Postup:
- Formu vymažeme a vysypeme. Předehřejeme troubu na střední stupeň.
- Vejce ušleháme s cukrem a vanilkovým cukrem nebo esencí do pěny, přišleháme olej a pak vmícháme mléko.
- Smícháme obě mouky, prosejeme do nich kypřicí prášek, vmícháme kokos a smícháme s tekutou směsí. Hotové těsto vlijeme do připravené formy.
- Vložíme do trouby a pečeme. Po 45 minutách uděláme test špejlí, je-li už bábovka propečená. Pokud se připéká svrchu, zakryjeme ji kouskem alobalu.
- Zchladlou bábovku ještě pocukrujeme.
Související
-
Bábovka andělská
Měla by být tak lehoučká a nadýchaná, jako andělská křídla, tak budeme opravdu zvlášť šlehat bílky a žloutky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.