Kefírová buchta podle paní Boženky

Jednoduchá, rychlá a přitom velice chutná…

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 hrnky kefíru
  • 1 vrchovatý hrnek cukru moučky
  • 3 vejce
  • půl hery nebo másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžičky sody nebo půl na půl s kypřicím práškem
  • broskve nebo jiné ovoce
  • tuk a mouka na plech nebo pečicí papír

Postup:

  1. Broskve rozkrájíme na osminky.
  2. Smícháme mouku s cukrem, kakaem a sodou.
  3. V kefíru rozmícháme vejce a rozpuštěný tuk a touto směsí zaděláme hladké těsto.
  4. Hned vlijeme na plech vymazaný a vysypaný nebo vyložený pečicím papírem a poklademe broskvemi.
  5. Pečeme ve středně předehřáté troubě asi půlhodinky – uděláme test špejlí, je-li už těsto propečené.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.