Meruňková buchta
Nejzdravější jsou meruňky čerstvé, ale moučník s nimi tak báječně chutná.
Suroviny:
1 hrnek polohrubé mouky
1hrnek hladké mouky
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
3 lžíce cukru
půl sáčku sušeného droždí
1 vejce
špetka soli
meruňky a drobenka (4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla)
Postup:
- Smícháme obě mouky s cukrem a sušeným droždím, přidáme špetku soli.
- V mléce rozkvedláme vejce, přidáme olej a směsí zaděláme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou asi hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme drobenku – promneme mouku s cukrem a máslem. Můžeme ji ochutit i trochou skořice.
- Vykynuté těsto roztáhneme na pečicí papír na plechu, poklademe půlkami meruněk, posypeme drobenkou a ve vyhřáté troubě upečeme, až okraje zezlátnou.
Související
-
Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků a koláčů. Můžete je i grilovat nebo je restovat s česnekem
Sladké a voňavé meruňky se dnes považují za „superpotravinu“. Pročistí vám střeva, poradí si s pálením žáhy, prospějí vašim očím a pomohou snížit krevní tlak.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.