Meruňková buchta
Nejzdravější jsou meruňky čerstvé, ale moučník s nimi tak báječně chutná.
Suroviny:
1 hrnek polohrubé mouky
1hrnek hladké mouky
1 hrnek mléka
půl hrnku oleje
3 lžíce cukru
půl sáčku sušeného droždí
1 vejce
špetka soli
meruňky a drobenka (4 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla)
Postup:
- Smícháme obě mouky s cukrem a sušeným droždím, přidáme špetku soli.
- V mléce rozkvedláme vejce, přidáme olej a směsí zaděláme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou asi hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme drobenku – promneme mouku s cukrem a máslem. Můžeme ji ochutit i trochou skořice.
- Vykynuté těsto roztáhneme na pečicí papír na plechu, poklademe půlkami meruněk, posypeme drobenkou a ve vyhřáté troubě upečeme, až okraje zezlátnou.
Související
-
Meruňky jsou skvělé nejen do knedlíků a koláčů. Můžete je i grilovat nebo je restovat s česnekem
Sladké a voňavé meruňky se dnes považují za „superpotravinu“. Pročistí vám střeva, poradí si s pálením žáhy, prospějí vašim očím a pomohou snížit krevní tlak.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka