Kapr s pórkem

Vyzkoušejte a třeba mu dáte přednost před tradičním smaženým!

Suroviny:

1 kg kapra

1 větší pórek

1 střední cibule

3 lžíce másla

sklenka bílého vína

sůl

mletý sušený zázvor

Postup:

  1. Kapra očistíme, papírovým ubrouskem osušíme, rozpůlíme a rozdělíme na porce.
  2. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a nakrájený, dobře očištěný a propláchnutý pórek.
  3. Porce kapra osolíme, nařízneme jemně na straně s kůží a do zářezů dáme trošku zázvoru. Takto připravené porce položíme kůží dolů na cibuli s pórkem a krátce podusíme.
  4. Podlijeme vínem, přidáme lžíci vody a v mírné troubě pečeme 15-20 minut.
  5. Podáváme s vařeným bramborem nebo dušenou rýží.

Související

  • Rajský kapr

    Do Vánoc ještě daleko, tak vyzkoušejte kapra zase jinak!

  • Pikantní kapr

    Třeba vám ještě kus kapra odpočívá v mrazáku. I když z čerstvého to bude lepší!

  • Kapr podle zemana

    Malý pozdrav ze slovenské kuchyně.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.