Kapr s pórkem
Vyzkoušejte a třeba mu dáte přednost před tradičním smaženým!
Suroviny:
1 kg kapra
1 větší pórek
1 střední cibule
3 lžíce másla
sklenka bílého vína
sůl
mletý sušený zázvor
Postup:
- Kapra očistíme, papírovým ubrouskem osušíme, rozpůlíme a rozdělíme na porce.
- Na másle zpěníme nakrájenou cibuli a nakrájený, dobře očištěný a propláchnutý pórek.
- Porce kapra osolíme, nařízneme jemně na straně s kůží a do zářezů dáme trošku zázvoru. Takto připravené porce položíme kůží dolů na cibuli s pórkem a krátce podusíme.
- Podlijeme vínem, přidáme lžíci vody a v mírné troubě pečeme 15-20 minut.
- Podáváme s vařeným bramborem nebo dušenou rýží.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.