Kapr na víně se zeleninou

I z kapra lze vykouzlit slavnostnější pokrm.

Suroviny:

4 porce kapra

1 dl červeného vína

půl menšího celeru

1 mrkev

1 malá petržel

4 lžíce tuku (půl na půl máslo a olej)

sůl

pepř

zelená petrželka

citron

případně 3 lžíce strouhaného perníku pro chuťové zvědavce a experimentátory

Postup:

  1. Drobně nakrájenou kořenovou zeleninu podusíme na másle. Jen mírně podlijeme.
  2. Porce kapra osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme, pak podlijeme vínem a podusíme. V závěru posypeme strouhaným perníkem, necháme ve výpeku zvlhnout a přidáme udušenou zeleninu.
  3. Když je maso měkké, zakapeme ho ještě citronem.
  4. Podáváme s vařenými bramborami, zdobíme zelenou petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.