Kapr na víně se zeleninou
I z kapra lze vykouzlit slavnostnější pokrm.
Suroviny:
4 porce kapra
1 dl červeného vína
půl menšího celeru
1 mrkev
1 malá petržel
4 lžíce tuku (půl na půl máslo a olej)
sůl
pepř
zelená petrželka
citron
případně 3 lžíce strouhaného perníku pro chuťové zvědavce a experimentátory
Postup:
- Drobně nakrájenou kořenovou zeleninu podusíme na másle. Jen mírně podlijeme.
- Porce kapra osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme, pak podlijeme vínem a podusíme. V závěru posypeme strouhaným perníkem, necháme ve výpeku zvlhnout a přidáme udušenou zeleninu.
- Když je maso měkké, zakapeme ho ještě citronem.
- Podáváme s vařenými bramborami, zdobíme zelenou petrželkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.