Kapr na víně se zeleninou

I z kapra lze vykouzlit slavnostnější pokrm.

Suroviny:

4 porce kapra

1 dl červeného vína

půl menšího celeru

1 mrkev

1 malá petržel

4 lžíce tuku (půl na půl máslo a olej)

sůl

pepř

zelená petrželka

citron

případně 3 lžíce strouhaného perníku pro chuťové zvědavce a experimentátory

Postup:

  1. Drobně nakrájenou kořenovou zeleninu podusíme na másle. Jen mírně podlijeme.
  2. Porce kapra osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji opečeme, pak podlijeme vínem a podusíme. V závěru posypeme strouhaným perníkem, necháme ve výpeku zvlhnout a přidáme udušenou zeleninu.
  3. Když je maso měkké, zakapeme ho ještě citronem.
  4. Podáváme s vařenými bramborami, zdobíme zelenou petrželkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.