Kapr na červeném víně
Při pátku je ryba dobrou tradicí.
Suroviny:
4 porce kapra
1 sklenka červeného suchého vína
2-3 lžíce citronové šťávy
1 cibule
5 lžic oleje a 1 lžíce másla
1 lžíce bramborového škrobu
hladká mouka
sůl
bylinky podle chuti – rozmarýn nebo šalvěj
špetka cukru
Postup:
- Porce kapra osolíme, poprášíme hladkou moukou a zprudka opečeme v rozehřátém tuku po obou stranách. Pak vyndáme na teplý talíř.
- V tuku po kaprovi osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme víno a citronovou šťávu, bylinky, podle chuti osolíme. Šťávu zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným v troše studené vody, chuť vyladíme špetičkou cukru a necháme přejít var.
- Nakonec vložíme zpátky porce kapra a už jen prohřejeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.