Kapr na víně a smetaně

Může to být i letošní vánoční novinka.

Suroviny:

4 porce kapra

2-3 rajčata

4 žampiony

1 cibule

80 g másla

sklenka bílého suchého vína

sklenka smetany

1 lžíce hladké mouky

pepř

sůl

mletá paprika

Postup:

  1. Mouku smícháme se solí, paprikou a pepřem a poprášíme tím osušené porce ryby.
  2. V rozpáleném másle opečeme po obou stranách a vyndáme na teplý talíř.
  3. Do stejného másla dáme nakrájenou cibuli, osmahneme, pak přidáme očištěné a nakrájené žampiony a nakrájená rajčata bez zrníček, znovu osmahneme, pak podlijeme vínem a dusíme asi ¼ hodiny.
  4. Nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít var a tímto sosem pak přeléváme porce na talíři. Podáváme s bramborem.

Související

  • Kapr s pórkem

    Vyzkoušejte a třeba mu dáte přednost před tradičním smaženým!

  • Rajský kapr

    Do Vánoc ještě daleko, tak vyzkoušejte kapra zase jinak!

  • Pikantní kapr

    Třeba vám ještě kus kapra odpočívá v mrazáku. I když z čerstvého to bude lepší!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.