Kapr na víně a smetaně
Může to být i letošní vánoční novinka.
Suroviny:
4 porce kapra
2-3 rajčata
4 žampiony
1 cibule
80 g másla
sklenka bílého suchého vína
sklenka smetany
1 lžíce hladké mouky
pepř
sůl
mletá paprika
Postup:
- Mouku smícháme se solí, paprikou a pepřem a poprášíme tím osušené porce ryby.
- V rozpáleném másle opečeme po obou stranách a vyndáme na teplý talíř.
- Do stejného másla dáme nakrájenou cibuli, osmahneme, pak přidáme očištěné a nakrájené žampiony a nakrájená rajčata bez zrníček, znovu osmahneme, pak podlijeme vínem a dusíme asi ¼ hodiny.
- Nakonec přilijeme smetanu, necháme přejít var a tímto sosem pak přeléváme porce na talíři. Podáváme s bramborem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.