Kakaové řezy s tvarohovým krémem
Nemusíme vždycky dělat těžký máslový krém, někdy postačí ochucený tvaroh.
Ingredience
- 1 hrnek hladké mouky
- půl hrnku polohrubé mouky
- tři čtvrtiny hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- půl hrnku oleje
- 1 kypřicí prášek
- 2-3 lžíce kakaa
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 2 měkké tvarohy
- 4 lžíce brusinkové marmelády, případně trochu cukru
- tuk a mouka na plech
- čokoládová poleva, kokosové lupínky
Postup:
- Plech vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V míse smícháme obě mouky, cukr, vanilkový cukr, prášek a kakao. Vedle smícháme mléko s vejcem a olejem a tekutou směsí pak zaděláme těsto – vymícháme dohladka.
- Nalijeme na připravený plech a ve středně předehřáté troubě upečeme. Uděláme test špejlí. Když ji vytáhneme suchou, je upečeno.
- Necháme zchladnout, pak prořízneme a namažeme tvarohem, který jsme ochutili brusinkami, případně i dosladili. Přiklopíme vrchní část, přelijeme čokoládovou polevou (připravíme podle návodu) a posypeme kokosovými lupínky. Polevu necháme zatuhnout, teprve pak krájíme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.