Hruškové řezy
Drobenku vylepšíme marcipánem.
Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 250 ml kefíru
- asi 5 lžic oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 velké nebo 2 malá vejce
- půl sáčku kypřicího prášku
- hrušky
- drobenka: 2 lžíce cukru, 2 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce másla a kousek marcipánu
Postup:
- Hrušky loupeme, jen když mají tuhou slupku, nakrájíme na plátky a vložíme do misky s citronovou vodou, aby nezhnědly.
- Do kefíru zamícháme vejce, olej a cukr.
- Postupně přimícháme mouku, do které jsme předem zamíchali kypřicí prášek.
- Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe plátky hrušek a posypeme drobenkou s kousky marcipánu.
- Pečeme ve středně předehřáté troubě.
Související
-
Hruškový koláč s mákem
Mák je velmi užitečný – olej z makových semínek snižuje cholesterol, zajímavý je i obsah vápníku a dalších minerálů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.