Hruškové řezy

Drobenku vylepšíme marcipánem. 

Ingredience
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml kefíru
  • asi 5 lžic oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 velké nebo 2 malá vejce
  • půl sáčku kypřicího prášku
  • hrušky
  • drobenka: 2 lžíce cukru, 2 lžíce hrubé mouky, 3 lžíce másla a kousek marcipánu

Postup:

  1. Hrušky loupeme, jen když mají tuhou slupku, nakrájíme na plátky a vložíme do misky s citronovou vodou, aby nezhnědly.
  2. Do kefíru zamícháme vejce, olej a cukr.
  3. Postupně přimícháme mouku, do které jsme předem zamíchali kypřicí prášek.
  4. Těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe plátky hrušek a posypeme drobenkou s kousky marcipánu.
  5. Pečeme ve středně předehřáté troubě.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.