Jestli se snažíte jíst zdravě, zařaďte do svého jídelníčku vejce od slepic z volného výběhu
Vejce byla dlouhou dobu podle rádců ve zdravé výživě tabu, a to kvůli obsahu cholesterolu. To už ale dávno neplatí.
Moderní studie potvrdily, že konzumace vajec nemá na vysoký obsah cholesterolu v krvi žádný vliv. Mají v sobě obrovské množství živin, a přitom jen poměrně málo kalorií. Je v nich vitamín D, dále vitamín A, K, E, vitamíny skupiny B. I minerály, jako vápník, fosfor, draslík, zinek nebo železo.
Dalším plusem je ve vejcích obsažený lutein, který podporuje dobrý stav oční sítnice a působí jako prevence zrakových degenerací.
Vejce v sobě ukrývají také lecitin – ideální potravu pro mozek. Obyčejné vajíčko buduje svaly lépe než maso. Užijte si tedy bez obav čerstvá vajíčka od volně pobíhajících slepiček – ať už vařená, pošírovaná, zastřená, ztracená nebo smažená.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka