Jestli se snažíte jíst zdravě, zařaďte do svého jídelníčku vejce od slepic z volného výběhu
Vejce byla dlouhou dobu podle rádců ve zdravé výživě tabu, a to kvůli obsahu cholesterolu. To už ale dávno neplatí.
Moderní studie potvrdily, že konzumace vajec nemá na vysoký obsah cholesterolu v krvi žádný vliv. Mají v sobě obrovské množství živin, a přitom jen poměrně málo kalorií. Je v nich vitamín D, dále vitamín A, K, E, vitamíny skupiny B. I minerály, jako vápník, fosfor, draslík, zinek nebo železo.
Dalším plusem je ve vejcích obsažený lutein, který podporuje dobrý stav oční sítnice a působí jako prevence zrakových degenerací.
Vejce v sobě ukrývají také lecitin – ideální potravu pro mozek. Obyčejné vajíčko buduje svaly lépe než maso. Užijte si tedy bez obav čerstvá vajíčka od volně pobíhajících slepiček – ať už vařená, pošírovaná, zastřená, ztracená nebo smažená.
Související
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.