Jestli se snažíte jíst zdravě, zařaďte do svého jídelníčku vejce od slepic z volného výběhu
Vejce byla dlouhou dobu podle rádců ve zdravé výživě tabu, a to kvůli obsahu cholesterolu. To už ale dávno neplatí.
Moderní studie potvrdily, že konzumace vajec nemá na vysoký obsah cholesterolu v krvi žádný vliv. Mají v sobě obrovské množství živin, a přitom jen poměrně málo kalorií. Je v nich vitamín D, dále vitamín A, K, E, vitamíny skupiny B. I minerály, jako vápník, fosfor, draslík, zinek nebo železo.
Dalším plusem je ve vejcích obsažený lutein, který podporuje dobrý stav oční sítnice a působí jako prevence zrakových degenerací.
Vejce v sobě ukrývají také lecitin – ideální potravu pro mozek. Obyčejné vajíčko buduje svaly lépe než maso. Užijte si tedy bez obav čerstvá vajíčka od volně pobíhajících slepiček – ať už vařená, pošírovaná, zastřená, ztracená nebo smažená.
Související
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.