Jak slavili Vánoce sudetští Němci?

15. prosinec 2014

Blíží se Vánoce, doba, kdy dodržujeme tradice předků. Nemusíme hned lít olovo nebo házet botou. Stačí jen, že máme na stole adventní věnec a slavíme Štědrý den. Navazujeme tak na ty, co tu žili před námi. Proto možná bude zajímavé poslechnout si, jak vlastně slavili Vánoce původní obyvatelé pohraničí, čeští Němci.

Před rokem 1945 byla drtivá většina obyvatel Ústí nad Labem německá. Jedním z nich byl i v době odsunu 15letý Karl-Heinz Kralowetz. Jaké jsou jeho vzpomínky na ústecké Vánoce v době, kdy byl malý kluk?

„Vánoce začínaly adventem, to jsme měli adventní věnec, připravovali jsme se na vánoce, pekli jsme vánočky a další pečivo. Ve škole jsme zpívali vánoční koledy a těšili se na Ježíška.“

Čeští Němci, co se dárce vánočních dárků týče, vesměs dodržovali katolickou tradici. Čili dárky jim nosil Christkind - Ježíšek. Na rozdíl od třeba našich saských sousedů, kterým naděluje Weihnachtsmann - vánoční muž.

A jak ústečtí Němci slavili přímo Štědrý den?

„Před nadílkou i po ní se zpívaly koledy. Pak přišlo na řadu jídlo. Typické jídlo byl herynkový salát. Naše maminka po nadílce vždycky podávala také párky s křenem, to byla její specialita. Párky, salát a vánočka – to bylo jediné jídlo, které jsme ten den jedli. Sváteční pokrmy přišly na řadu až na druhý den, první svátek vánoční. V každé rodině se jedlo něco jiného, u nás to byla vepřová se zelím, naši příbuzní jedli zase kapra. Ten první svátek k nám přicházeli příbuzní, na druhý jsme zase mi chodili na návštěvu a předávali si ještě dárky,“ vzpomíná Kralowetz.

Po nadílce bylo samozřejmě zvykem chodit do kostela na půlnoční. A jaký dárek mohl takovému malému Ústečanovi v první polovině minulého století udělat radost?

„Na jeden dárek si pamatuju, byla to laterna magika. To byl dárek, ze kterého jsem byl okouzlen a překvapen, promítaly se tím obrázky na stěnu. Další dárek, který jsem měl rád, byl vláček na klíček. Postavili jsme železnici a vláček jezdil kolem stromku. To jsou vzpomínky, které mi zůstaly,“ uzavírá Karl Heinz Kralowetz z Ústí nad Labem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.