Vánoční štolu jako z Drážďan si můžete upéct i doma – tady je recept

1. prosinec 2020

Štola je tradiční německé vánoční pečivo, které má tvarem připomínat Christkindl – po našem Jezulátko zabalené v plence. Je to takřka dokonalý kříženec vánočního cukroví (množstvím másla, cukru a dalších ingrediencí) a vánočky (technologií kynutého těsta).

Původně to bylo postní pečivo jen z mouky, droždí a vody. Až v roce 1491 papež Inocenc VIII. povolil používání másla. Dalších surovin pak začalo přibývat. Dnes existuje mnoho druhů a typů štol, tou nejvyhlášenější je ale štola drážďanská.

Dalším významným datem v historii štoly je rok 1730, kdy saský kurfiřt August II. Silný nechal upéct obří štolu o váze 1,8 tuny. Nakrájelo se z ní 24 tisíc porcí.

Novodobý rekord drží drážďanští pekaři, kteří 2013 připravili štolu o váze 4,2 tuny.

Upečte si vlastní štolu

Drážďanská štola má svou ochrannou známku, přesto mezi lidmi koluje řada receptů na tu „nefalšovanou“ a „jedinou pravou“ – jeden z nich si teď můžete také vyzkoušet.

Suroviny: 600 g hladké mouky,  300 g másla, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, asi 200 ml mléka, 50 g droždí, 1-2 žloutky, kůru z půlky citronu, špetku soli a na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, dále také 200 g rozinek, rum, 80 g mandlí, 2-3 hořké mandle, asi 100 g citronátu a 50 g kandované pomerančové kůry, 100-150 g marcipánu a máslo a cukr moučku s vanilkovým cukrem na závěrečnou úpravu.

Postup: Rozinky opláchneme a namočíte přes noc do rumu. Mandle zalijete vařící vodou a až zchladnou, sloupnete jim slupky a nakrájíte na větší nudličky. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíte kvásek.

Vánoční štola

Do mísy prosejete mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a nakrájené změklé máslo, pak přidáte citronovou kůru, muškátový oříšek, žloutky, kvásek a podle potřeby přiléváte postupně i vlahé mléko. Můžete i kápnout trochu rumu z rozinek a zpracujete vařečkou na hladké těsto, které by se nemělo chytat mísy.

Pod utěrkou a v teple necháte hodinu kynout, pak zapracujete citronát, kandovanou pomerančovou kůru a rozinky a ještě půl hodiny necháte kynout.

Na pomoučeném vále vyválíte na oválnou placku asi 3 cm silnou a podélně přeložíte – ne úplně na polovinu, okraj spodní části by měl vykukovat.

Právě ten přehyb si zrovna říká o další vylepšení – před přeložením tam proto vložte váleček z marcipánu, v okraji vrchní části lehce přitlačte a štolu pak přeneste na pečicí papír na plechu.

Vánoční štola (ilustrační foto)

Nechte ji znovu asi čtvrt hodiny odpočívat a pak ji dejte do trouby předehřáté na zhruba 185 stupňů péci. Trvá to přibližně hodinu, zkuste zapíchnutou špejlí, je-li už štola propečená.

Pokud začíná na povrchu rychleji tmavnout, zakryjte ji alobalem nebo archem pečicího papíru.

Ještě horkou štolu vydatně potřete rozpuštěným máslem a neméně vydatně posypte moučkovým cukrem s vanilkovým cukrem.

Nechte zcela vychladnout a pak ji zabalte do celofánu nebo potravinářské fólie a uložte do suchého prostředí s teplotou do 19-20 stupňů.

Štola potřebuje čas na rozležení – tradičně se pekla na začátku adventu, ale minimálně je zapotřebí 14 dnů. Nakrojit se smí až o Štědrém večeru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.