Slovenská vánoční kapustnica

Pozor – nebude to o kapustě, ale o zelí! Je to takový překladatelský oříšek – Slováci zelí říkají kapusta a kapustě říkají kel.

Suroviny:
500 g kysaného zelí
250 g uzeného masa
2 paprikové ostřejší klobásky
miska sušených hub
1 cibule
česnek
pepř
1 bobkový list
hladká mouka – asi 2 vrchovaté lžíce
tuk na jíšku – asi tři lžíce sádla
100 g sušených švestek
případně kysaná smetana

Postup:

1. Předem namočené houby a uzené maso dáme vařit do vody, kterou jen mírně osolíme.

2. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a usmažíme růžovou jíšku.

3. Když je maso měkké, přidáme kysané zelí, pepř, bobkový list, utřený česnek, kolečka klobásy a švestky, povaříme a nakonec zahustíme cibulovou jíškou, kterou také necháme provařit.

4. Jednotlivé porce pak ještě můžeme ozdobit lžící kysané smetany. Kapustnicu – zelňačku můžeme připravit i den dva dopředu, dobře se rozleží chutě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.