Drážďanský Striezelmarkt – nejstarší německý vánoční trh

4. prosinec 2019

Drážďanskému Striezelmarktu je letos 585 let. Drážďany i Sasko mají svůj specifický způsob zahajování vánočních trhů – místo rozsvícení vánočního stromu se roztáčí velká vánoční krušnohorská pyramida.

Tzv. „štrýcl“ je tradiční adventní pečivo – předchůdce dnešní „pravé drážďanské štoly“. Právě toto tradiční pečivo dalo nejstaršímu německému vánočnímu trhu jeho jméno už v pozdním středověku.

Právě drážďanskou štolu návštěvníci oslavují na tzv. „Štolové slavnosti“.

Letos už po pětadvacáté bude několikatunovou obří štolu táhnout slavnostně vyzdobené koňské spřežení, doprovázené průvodem s více jak 500 aktéry od Rezidenčního zámku historickým centrem až k pódiu na vánočním trhu Striezelmarkt na náměstí Altmarkt.

Tam bude o druhé adventní neděli tato ohromná štola nakrojena 1,6 metrů dlouhým a 12 kilogramů vážícím štolovým nožem, rozporcována a rozprodána návštěvníkům slavnosti.

Striezelmarkt nabízí tradiční výrobky řemeslníků z Drážďan a přilehlého okolí i poklady ze saských pekáren. Řezbářské a soustružené zboží z Krušných hor, modrotisk a keramiku z Lužice. Nechybí perník z města perníku Pulsnitz nebo krajky z Plavna a herrnhutské adventní hvězdy.

Kromě Striezelmarktu je letos v Drážďanech dalších 10 různých vánočních trhů. Ty největší najdete na hlavních drážďanských náměstích Altmarkt a Neumarkt. Ovšem všechna velká drážďanská náměstí jsou poseta stánky se svařeným vínem, suvenýry, řemeslnými výrobky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.