Jahodové koláčky
Jahodová sezóna je v plném proudu.
Ingredience
- 1 listové těsto (275 g – už rozválené na pečicím papíře)
- půl sáčku jahodového pudinku
- 1 čtvrtlitr mléka
- 1-2 lžíce cukru (podle sladkosti jahod)
- jahody
- cukr moučka na posypání
Postup:
- Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vystydnout.
- Listové těsto rozkrájíme na čtverce – cca 15 kousků.
- Na každý čtverec dáme lžičku pudinku a na to položíme jahodu (pokud jsou velké, rozkrojíme je).
- Spojíme vždy dva protilehlé rohy – spoj můžeme zajistit párátkem, aby se při pečení těsto nerozlezlo.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů.
- Upečené koláčky necháme zchladnout a ještě je poprášíme cukrem moučkou. V zimě můžeme totéž upéci s kompotovanými jahodami, můžeme i měnit druhy ovoce a kombinovat třeba s pudinkem vanilkovým.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.