Jáhly jsou Popelkou českých kuchyní. Přitom jsou mnohem zdravější než těstoviny

6. březen 2023

Víte, co jsou to jáhly? Jde vlastně o loupaná semena prosa – drobné žlutavé kuličky v průměru okolo jednoho milimetru. Můžeme je používat k přípravě nejrůznějších pokrmů – slaných i sladkých.

Jako všechny obiloviny, je dobré nechat jáhly nejprve dva dny fermentovat, tedy nechat ve vodě s probiotikem – citronem, kefírem nebo třeba umeoctem. Vyprané jáhly, teď už dobře připravené na trávení, poté uvařte.

Typický český jahelník si připravíte tak, že do uvařených jáhel přidáte bílkový sníh, žloutky a máslo a upečete v troubě.

Výborná a zdravá je také jáhlová kaše ke snídani. Uvařené jáhly prostě smíchejte s tím, co vám chutná – ovocem, jogurtem medem.

Jáhly jsou velmi výživné, je v nich spousta vlákniny a navíc ani neobsahují lepek. Z minerálních látek v jáhlech najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2.

 Časem jáhly vytěsnily na talíři těstoviny nebo brambory, ty přitom nenabídnou ani polovinu toho, co zdravím nabité jáhly.

Spustit audio

Související

  • Jáhlové lívance

    Jáhlovou mouku koupíte v prodejnách zdravé výživy.

  • Jáhlové škubánky

    Z krupice může být víc, než jen kaše...Suroviny a postup:Nejdřív si na kostičky nakrájíme a na kousku másla osmažíme 3 rohlíky. Do varu přivedeme asi půl litr mírně...