Irský bramborový kotlík
Prý je to pokrm z dob Keltů…
Suroviny:
5-6 brambor
2 střední cibule
1 hrnek strouhaného sýra (podle chuti – od eidamu po nivu)
3 lžíce másla
šálek smetany
rozmarýn a tymián
sůl
Postup:
- Pekáček nebo zapékací mísu vytřeme máslem a naskládáme na dno plátky oloupaných brambor.
- Na brambory dáme strouhaný sýr, nasekané bylinky a nakrájenou cibuli a znovu dáme brambory – pokračujeme do vypotřebování surovin, končit bychom měli sýrem.
- Pak vše zalijeme smetanou a dáme zakryté do předehřáté trouby (180 stupňů) péci. Před dopečením odklopíme a dopečeme, až sýr zezlátne.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.