Bramborové lívance s pikantním tvarohem

Vyzkoušejte, stojí to za to!

Suroviny:

500 g uvařených brambor

1 hrnek polohrubé mouky

1 hrnek mléka

2 lžičky sušeného droždí

2 vejce

sůl

špetka cukru

tuk na smažení

1 tučný měkký tvaroh

ostřejší kečup

bylinky podle chuti nebo česnek

Postup:

  1. Uvařené zchladlé brambory najemno nastrouháme a prosypeme moukou s droždím. Osolíme.
  2. V mléce rozmícháme špetku cukru pro lepší kynutí a vejce a zaděláme tím těsto, které necháme v teple hodinu kynout.
  3. Pak odebíráme kousky, lžicí je na pánvi s rozehřátým tukem roztáhneme na placičku a po obou stranách opečeme.
  4. Tvaroh vymícháme s kečupem, podle chuti dosolíme a doplníme bylinkami. Výborná je i kombinace s utřeným česnekem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.