Husitská revoluce: Stručná historie

7. květen 2021

Knižní vydání novinového seriálu historika Petra Čorneje je hutným a přehledným shrnutím událostí, které v české společnosti rezonují dodnes. Celých šest dlouhých století.

Málokteré období české historie tolik ovlivnilo budoucí chod domácích dějin, jako období husitské revoluce. Události první poloviny 15. století už mnohokrát zobrazili naši historici, spisovatelé, a také třeba filmaři – někdy lakované narůžovo, jindy v barvách nejčernějšího zmaru. Na husitech byly budovány celé ideologie a mnozí badatelé jim věnovali své celoživotní dílo. Jedním z takových husitských specialistů je i historik Petr Čornej, mj. autor monumentální studie „Jan Žižka. Život a doba husitského válečníka“, která se dokonce stala Knihou roku 2020 a vítězem v kategorii Naučná kniha cen Magnesia litera.

Husitská revoluce. Stručná historie

Na loňský rok připadlo 600. výročí několika významných událostí, klíčových pro husitskou revoluci – například založení Tábora nebo slavné bitvy na Vítkově. Koronavirová krize bohužel překazila jubilejní akce, které se k těmto výročím chystaly. Tištěných médií se však nedotkla, a tak mohl v březnu 2020 v Lidových novinách vyjít osmnáctidílný seriál Petra Čorneje „Husité. Mýty a fakta“. Měl kladný ohlas, epidemická situace se nezměnila, a tak padlo rozhodnutí připravit i jeho knižní podobu. Pod názvem „Husitská revoluce: Stručná historie“ ji letos na jaře vydalo nakladatelství Paseka. Jedná se o velice hutnou esenci celé barvité, ale tolik komplikované husitské historie; od Husa po Jiřího z Poděbrad.

Text zůstal v původním novinovém znění – je členěn do osmnácti kapitol doplněných stejným počtem medailonků osobností, bezprostředně spjatých s tématem. Tři medailonky jsou nové, přibyl také seznam literatury, vybízející k dalšímu čtení, a navíc je tu i obrazová příloha – pestřejší, ba skoro přepychová.

Ať už si o husitství myslíte, co chcete, nemůžete pominout fakt, že jsme všichni dědici celé naší minulosti, píše ve své nové knize historik Petr Čornej – tedy i husitské revoluce, kterou z našich dějin nemůžeme vystřihnout a tvrdit, že nebyla. Ke všem jejím nezpochybnitelným tragédiím, ale i výdobytkům se musíme umět postavit čelem a hodnotit je bez předsudků. Základním rozcestníkem pro bližší orientaci se nám přitom může stát právě stručné a přehledné kompendium Petra Čorneje.

O knihu Petra Čorneje „Husitská revoluce“ s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 23. května.

Petr Čornej: Husitská revoluce. Stručná historie. Praha: Paseka, 2021. ISBN 978-80-7637-189-7.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.