Host Studia Leonardo: historik prof. Petr Čornej

29. říjen 2014

Fakta o životě Jana Žižky

V letošním roce uplynulo 590 let od smrti velkého vojevůdce, jehož život je opředen mnoha mýty. Co můžeme o jeho osudech vyčíst z pramenů? Byl skutečně slepý? Proč se rozešel s Táborem? Kdo ho pasoval na rytíře? Co Jana spojuje s objevem vozové hradby?
Nejen na tyto otázky bude 29. října od 16:10 odpovídat prof. Petr Čornej.

Prof. PhDr. Petr Čornej, DrSc. se narodil v roce 1951. Historii a češtinu vystudoval na Filozofické fakultě UK. Poté pracoval jako odborný asistent a později vědecký pracovník v Ústavu pro českou a světovou literaturu ČSAV. V roce 1991 zahájil pedagogickou dráhu, nejprve na Filozofické fakultě UK, kde vedl katedru historie. Od roku 2002 působil jako rektor a profesor na Literární akademii Josefa Škvoreckého. V současné době pracuje v Ústavu pro jazyk český AV ČR.

Prof. Čornej se ve svém vědeckém díle zaměřuje na otázky spojené s husitstvím, je autorem stovek odborných studií, desítek monografií, z nichž některé znamenaly průlom v uvažování o této historické epoše. O své práci hovořil také v pořadu Vstupte! Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.