Houbová polévka s krupkami
Ke cti přijde vzpomínka na loňské houbařské žně.
Ingredience
- miska sušených hub
- 1 mrkev
- 1 větší brambor
- asi třetina celeru
- 1 cibule
- šálek krupek
- bylinky podle chuti
- sůl
- sádlo nebo máslo, petrželka, česnek
Postup:
- Houby namočíme přes noc nebo od rána do studené vody – asi 1,5 litru.
- Pak přidáme očištěnou nakrájenou zeleninu, bylinky podle chuti, osolíme, přidáme šálek dobře propláchnutých krupek a uvaříme do měkka.
- Na talíři přidáme opět podle chuti utřený česnek, lžičku sádla nebo másla a sekanou petrželku.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.